Zoeken en vind het juiste ras

In het keuzemenu links kunt u een overzicht oproepen van alle rassen per soort.

Weet u al een (deel van een) naam, vul die dan in in het zoekveld hieronder.

In het trekmenuutje hier rechts onder kunt u opgeven hoe lang de lijst moet worden - dat is handig zoeken op naam.

De Bergamotte is waarschijnlijk afkomstig uit Belgie, waar de boom al in 1750 te vinden was in de kloostertuin van de kapucijnen in Leuven. Door de koopman Vilain uit Bergen werd de peer als eerste voor de handel gekweekt.

Deze handpeer is eind oktober, begin november rijp voor de pluk, afhankelijk van het zomerweer. Hij is niet zo gevoelig voor wind. De peren blijven goed aan de boom hangen. Het is beter de peer te laten narijpen tot december. Hij is goed houdbaar tot maart. De schil is ruw en dik. Je kunt de peer beter even schillen voor je hem eet.

Op een warme standplaats krijgt deze peer zacht, zoet, smeltend vruchtvlees. Staat de boom niet zo zonnig, dan worden de peren hard en niet zo kruidig en fijn van smaak.

De boom is gevoelig voor schurft. Een goede behandeling van snoei en andere beschadigingen is gewenst. Hij geeft al snel vruchten. Bij een overvloedige oogst is het beter wat peren weg te halen om de andere vruchten de kans te geven uit te groeien tot mooie grote exemplaren. Het is een hele goede winterpeer, die tegen een stootje kan.